Beer Club
PRIMA PAGINA
BAUTURI
EVENIMENTE
UNDE BEM ?
CONVERSATII
ALTII CA NOI
Înregistrează-te
Autentificare
CITATE CELEBRE
BETIILE NOASTRE
VIDEO
CONCURSURI
POZA ZILEI
DRINKTIONAR
 

Conversaţii: Sarbatori, obiceiuri, evenimente

Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.
Caută conversaţii după cuvinte cheie
Propune o nouă temă de discuţie

Festivalul Castanelor 8-9 Octombrie Baia Mare

Categorie: Sarbatori, obiceiuri, evenimente Discuţie iniţiată de garmalaulOffline
(19 răspunsuri)7.764 afişări
Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la sfarsit de septembrie. Daca forfota centrului vechi nu va atrage, Baia Mare si Festivalul Castanelor se recomanda ca locatie buna pentru un fototur. De jur imprejur sunt destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor pe jar o veti retine pentru multa vreme.
Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia Mare are o traditie de aproape un deceniu jumatate, timp in care s-au mancat multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin celebri, si-au facut aparitia la Festival sa-si ia portia de castane sau sa-si unga publicul cu delicioasa crema din roadele acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a raspandit arborele.
De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie unica si impresionanta de aprox. 500 ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.
Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile diplomatice cu pricipele Rakoczi I.
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene, fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor, Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica zona europeana a castanului comestibil.
Sarbatoarea Castanelor a fost gandita ca un prilej de a celebra castanul cu voie buna – felurite cai de a scoate lumea in strada la concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii de flora, carte, concursuri sportive, etc. Centrul orasului devine un cuib de tarabe pe care troneaza castanele coapte, grenade numai bune de mancat.
Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati terapeutice, fiind un remediu pentru boli
cronice de rinichi, hemoroizi, varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie, ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem.

Eu sunt din Brasov.....dar incerc sa fiu prezent la eveniment....:)!!!
Imagine ataşată:
Răspunde

Comentarii:
Comentariul tău:

Click aici pentru a te autentifica (Poti folosi contul de pe Diseara.ro sau Ceimici.ro)
Propune o nouă temă de discuţie
 

SUS
0.0966 / 0.0251 (48)