Beer Club
PRIMA PAGINA
BAUTURI
EVENIMENTE
UNDE BEM ?
CONVERSATII
ALTII CA NOI
Înregistrează-te
Autentificare
CITATE CELEBRE
BETIILE NOASTRE
VIDEO
CONCURSURI
POZA ZILEI
DRINKTIONAR
 

Cocktails -> Martini cocktail

+ Adauga o bautura
Martini cocktail
  6,29/17 voturi
Adaugata de Adrian_Offline pe 07 iulie 2009

(2 comentarii) 8259 afisari
Martini este un cocteil obţinut cu gin şi vermut bianco, deşi se obişnuieşte înlocuirea ginului cu votcă. Este descris de obicei ca fiind înţepător sau astringent. H. L. Mencken a numit cândva această băutură "singura invenţie americană la fel de perfectă precum sonetul", iar E. B. White la numit "elixirul liniştii".

Preparare

Deşi există multe variaţii, reţeta de martini modern standard are un raport de cinci la unu între gin şi vermut, cu gheaţă. Mulţi europeni preferă totuşi mai puţin vermut, într-o proporţie şase la unu de gin sau votcă la vermut. Ingredientele sunt amestecate, apoi strecurate şi servite fără gheaţă într-un pahar răcit de cocteil, garnisit fie cu o măslină, fie cu coajă de lămâie, pentru a evidenţia uleiurile citrice volatile pe suprafaţa băuturii.

Deşi reţeta standard presupune o proproţie de cinci la unu de băuturi spirtoase la vermut, pasionaţii de martini sec pot reduce mult cantitatea de vermut. Se presupune că "martini Churchill" nu conţine vermut, ci doar gin britanic. Legenda spune că Churchill s-ar fi apropiat de sticla de vermut cât să o vadă în colţul opus al camerei. Acesta este un martini foarte sec sau "martini Churchill".

Deşi la început se garnisea cu măsline, sucul de măsline poate fi adăugat într-un martini pentru a-l face "dirty martini" (în traducere, "martini murdar"). Gustul măslinei distrage atenţia de la gustul ginului simplu şi vermut, făcând băutura mai uşoară.

Unii pasionaţi evită să introducă un număr excesiv de arome în martini. Dacă folosesc o măslină, aceasta este fie simplă, fie umplută cu ceva neutru, precum o migdală; măslina propriu-zisă este clătită de saramură sau oţet înainte de utilizare. Apoi, măslina este introdusă încet în martini, astfel încât amestecul de gin şi vermut să nu fie perturbat. O spirală de coajă de lămâie este considerată o garnitură mai delicată datorită aromei complementare şi slabe. În acest caz, se poate folosi un cuţit special pentru decojit lămâi pentru a tăia o bucată subţire din lămâie, în timp ce fructul este ţinut deasupra băuturii. Această orientare permite uleiurilor din lămâie să se aşeze pe suprafaţa cocteilului.

O altă variaţie, controversată, este martini cu votcă, care conţine votcă în loc de gin. În anii 1990, martini cu votcă a depăşit martini tradiţional, cu gin, în popularitate. Această variaţie trebuie desemnată cumva, printr-un nume precum "vodka martini" (sau "vodkatini" sau "kangaroo").

A nu se confunda cu Martini vermut, un tip de vermut.

Răspunde

Comentarii:
Comentariul tău:

Click aici pentru a te autentifica (Poti folosi contul de pe Diseara.ro sau Ceimici.ro)
 

SUS
0.1833 / 0.1740 (32)