Beer Club
PRIMA PAGINA
BAUTURI
EVENIMENTE
UNDE BEM ?
CONVERSATII
ALTII CA NOI
Înregistrează-te
Autentificare
CITATE CELEBRE
BETIILE NOASTRE
VIDEO
CONCURSURI
POZA ZILEI
DRINKTIONAR
 
Absinth
  9,52/295 voturi
Adaugata de cacique007maxOffline pe 10 mai 2009

(12 comentarii) 36519 afisari
Absintul e o bautura care are o reputatie cam proasta si nemeritata insa care mie imi place tare mult. Daca ii spui cuiva ca ai baut absint imediat te intreaba "na si, ai halucinat ceva?" Asa ca sa clarificam un pic. Absintul e o bautura tare, cu continut de 45-75% alcool, deci mult mai tare ca wiskey-ul si palinca. Asa ca daca esti sac fara fund desigur ca te duci pe copca si nu mai conteaza ce halucinezi. Bautura este originara din Elvetia si se producea la sfarsitul secolului XIX dintr-un amestec de ierburi (nu iarba) printre care pelinul, anasonul - care sunt plante medicinale - si chimenul. Nu va dau retete aici ca n-are sens, sunt destule pe gugal. Eu insa nu m-as incumeta sa-l fac singur, in plus, e mult mai bun cel din comert. Faimoasa culoare verde care i-a si dat numele de "green fairy" o capata in urma unei a doua macerari, dupa prima rezultand un lichid albicios, impreuna cu alte plante bogate in clorofila: isop, roinita, menta, urzica etc. Cel putin asta era reteta autentica, astazi se utilizeaza diverse uleiuri deja preparate. Ca fapt divers sa stiti ca exista si un absint rosu. In consecinta avem 3 tipuri: blanche, verte si rouge. Cel mai cunoscut era cel verde (numit si absinthe) servit indeobste de catre burghezie si artistii boemi de la granita dintre secole. Asta pana in 1915 cand productia "licorii blestemate" era deja interzisa in mai toate statele din Europa si US, in conditiile in care in Franta devenise atat de populara incat se consuma mai mult absint decat vin. Dovada era ca barurile si pub-urile afisau la ora 17 semnul cu The Green Hour si asa incepea nebunia. Se intelege ca producatorii de vin nu au stat cu mainile in san si au inceput campania de denigrare a celebrei bauturi: "Absintul duce la nebunie si acte criminale, provoaca epilepsie si tuberculoza, si a ucis deja mii de francezi. Transforma barbatii in bestii feroce, femeile in martiri si copiii in degenerati cauzand dezorganizarea si ruina familiei si amenintand viitorul tarii!" asa suna o critica a acelor vremuri. Desi nu exista nici o dovada care sa ateste ca absintul era mai periculos decat orice alta tarie, faptul ca pelinul contine o substanta ce devine toxica in cantitati mari numita thuiona, a dat nastere la o conceptie generala cum ca bautura ar da dependenta si ar avea efecte psihotropice. In plus destule personalitati conservatoare cum sunt: Baudelaire, Oscar Wilde, Van Gogh, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine s-au manifestat deschis impotriva lui portretizand efectele acestuia si tratandu-i pe consumatorii de absint drept sclavi ai zanei verzi. Bineinteles ca nu s-a putut verifica daca bautura chiar era toxica. Iar efectele alcoolului le stim cu totii mai ales in cantitati exagerate. Totusi presa isi facea datoria, iar in 1905 o crima odioasa a starnit furia opiniei publice. In Elvetia, un betivan pe nume Jean Lanfrey, dupa ce bause toata noaptea s-a dus acasa, si-a ucis familia, apoi a incercat sa se sinucida. Lumea nu a tinut minte decat ca bause doua paharele de absint si imediat s-a semnat o petitie pentru interzicerea bauturii de catre 80 000 de cetateni responsabili (si probabil bautori de vin). Au fost insa si tari care nu l-au interzis Marea Britanie, Spania, Portugalia, Australia insa acolo nu era asa de pupular. Revenirea sa in tagma bauturilor apreciate a inceput prin anii '90 dar reputatie lui nu a disparut. Inca il vezi in filme sau in reclame ca o licoare ce-ti ia mintile fara sa fie nevoie sa ti-o bagi in vena. Asta in ciuda perfectionarii metodei de distilare si a reglementarii cantitatii maxime de thuiona care poate fi continuta de absint ceea ce face ca singurul pericol pentru sanatatea noastra sa fie cantitatea de bautura ingurgitata.
Pentru cei care si-au invins teama de "muza verde" si sunt curiosi sa incerce am un singur sfat: nu-l bea ca pe shot decat daca vrei sa-ti desfunzi nasul. Recomand inghitituri mici ca sa-l simti cum iti arde pieptul si sa-i poti savura gustul usor mentolat (impropriu de pasta de dinti, cum spun unii). Si nu se compara cu ouzo, ala e o gretosenie. Daca vreti sa-l beti insa "ca-n vremurile bune" metoda e simpla: 1 parte absint, 5 parti apa rece ca gheata. In paharul cu absint se toarna apa rece peste o lingurita (pretentiosii folosesc niste ustensile speciale) in care se pune un cub de zahar. Iese insa o bautura pentru domnisoare ). Eu prefer paharelul de tarie si indemnul noapte buna!
Ps: in Timisoara se poate achizitiona de la magazinul de bauturi din Unirii (pe langa Cafe Cuza), in sticle de 75ml, cu preturi incepand de la 40 Ron (unul brut) pana la 150 Ron(unul de firma cu 75 % alc).

Răspunde

Comentarii:
Comentariul tău:

Click aici pentru a te autentifica (Poti folosi contul de pe Diseara.ro sau Ceimici.ro)
 
Bacardi

Bacardi

33 voturi
1 Comentariu

SUS
0.0524 / 0.0322 (42)